Leapșa: cărți contemporane românești

Am preluat această leapșă de la Georgiana (http://jurnalul-unei-cititoare.blogspot.ro/).

1. Primul autor român contemporan – ce carte ai citit?

Lista mea de lectură începută în vara 2010 spune Dan Lungu – Sunt o babă comunistă. Totuși, simt nevoia să o menționez și pe prima care m-a captivat într-atât, încât am catapultat-o direct în topul celor mai bune cărți citite vreodată, indiferent de categorie (și tot acolo e și acum): Cruciada copiilor de Florina Ilis. O capodoperă.

2. De la ce autor român contemporan ai citit cele mai multe cărți?

Lucian Boia, zece cărți. A unsprezecea va fi cea despre Balcic, care mă așteaptă cuminte de când a apărut. Dacă ne referim strict la beletristică, Ciprian Mitoceanu, cele 4 volume publicate din seria Dawson.

3. Cuplul preferat din cărțile românești contemporane?

Huh? Cine? Ce? Cum? Nu îmi plac poveștile de dragoste, așa că nu citesc așa ceva decât din an în paște, în condiții cu totul excepționale. Iar dacă stau să mă gândesc la cuplurile care apar prin cărți de altă factură și mă limitez la cele românești… îmi pare rău, nici unul. Încă număr pe degete cuplurile care m-au impresionat pozitiv în lecturile de orice fel din întreaga mea viață, așa că nu e tocmai surprinzător că nu s-a nimerit niciunul printre lecturile românești cotemporane. Sorry.

4. Eroul din cărțile românești contemporane în mâinile căruia ți-ai pune viața.

Thanos al lui Șerban Andrei Mazilu. (Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților). Ori e cel mai bun pariu, ori e cel mai prost, dar măcar tipul chiar știe cu ce se mănâncă viața și moartea (doar e zeul morții, ce naiba?) și știu că aș avea parte de o cursă palpitantă.

Adevărul e că primul personaj care mi-a venit în minte a fost Sten Darr, din seria Stelarium de Ana Maria Negrilă. Noroc că mi-am amintit la timp că bietul om slujește unor alte forțe și nu e chiar complet stăpân pe propria persoană, așa că am lăsat impulsurile de fangirl deoparte și m-am reorientat către o variantă ceva mai rațională. Cred. Sper.

5. Fantasy sau romance românesc?

SF nu se poate? Pretty please? Având în vedere ce am scris la întrebarea 3, cred că răspunsul e evident. Fantasy merge. Romance – nu, mulțumesc, încercați la apartamentul de vizavi, e un salon de frumusețe, sigur găsiți din belșug cliente. Dar vedeți că se intră pe-afară, prin balcon, nu din scara blocului.

6. Cărți românești – nume românești? Sau cărți românești – nume străine?

Depinde unde se întâmplă acțiunea și ce naționalitate au personajele, lucru care mă interesează prea puțin. Atâta timp cât ai o poveste bună și credibilă, poți s-o plasezi și la Dristor, și la Londra, și pe o altă planetă. Nu fac mutre la capitolul ăsta.

7. Eroina preferată.

Pentru un răspuns relevant la întrebarea asta, cred că va trebui să ciocniți din nou la ușa salonului de frumusețe… Nu știu cum se face, dar în cărțile pe care le citesc eu, personajele feminine sunt de obicei minoritare, secundare, plot device-uri, parte a unei galerii de personaje tip ensemble cast (îmi pare rău, nu găsesc un termen în română pentru asta) sau chiar parte din decor. Ca să nu las totuși întrebarea fără răspuns, mă întorc la Șerban Andrei Mazilu, cred că el are cele mai multe, mai proeminente și mai interesante personaje feminine. Să zicem Madeline Mequette și Yvette von Erikson.

8. Ultima carte românească citită.

Cezarina Anghilac – Cine doarme și visează (ultima terminată). M.M. Țara – Inima dragonului (citesc acum).

9. Care este ultima carte semnată de un autor român contemporan pe care ți-ai propus să o citești?

Câinii diavolului – Cătălina Fometici.

10. Un mesaj pentru autorii români contemporani?

Felicitări și admirație! În mod normal nu-mi place să mă refer la ce se întâmplă în țara asta, dar acum, serios, având în vedere ce (nu) se întâmplă pe și cu piața de carte din țara asta, voi, cei care (continuați să) scrieți, aveți toată admirația mea!

Aflându-mă la final, ar trebui să dau leapșa mai departe cuiva, doar că eu sunt (sau mă simt) încă nouă în blogosferă, nu cunosc încă mulți oameni, iar lista lungă de nominalizări făcute de Georgiana m-a lăsat în pană de idei. Așadar, prima mea idee ar fi să pasez leapșa către voi, cititorii fără blog: ce răspunsuri ați găsi voi la întrebările acestea? Poate v-ar tenta să încercați și variantele noastre.
A doua idee care îmi vine mă face să râd: era să uit complet că am și în Secția 14 colegi care au bloguri, poate din cauză că în mintea mea le-am găsit loc într-un „sertar” separat de cel al blogosferei. Well, Cezarina (http://www.kirb.ro/), MAD (https://astrofobii.wordpress.com/), Emil (http://emilduhnea.com/)? Ce ziceți? 🙂

PS: Nu, nu glumesc, stau la parter și chiar am un salon de frumusețe vizavi. :P.

Lasă un răspuns